Een klein bruingrijs huismuisje waggelt van links naar rechts langs de muur door de kamer op zoek naar iets lekkers. Met zijn kleine kromme voorpootjes pakt ie af en toe iets van de grond en knabbelt eraan. Als het eetbaar is, dan gaat het erin, is het niet eetbaar, dan laat ie het los. Met zijn guitige grote grijze huismuizensnuit snuffelt ie rustig door terwijl de snorharen de omgeving verder aftasten.
Dan opeens staat ie stil.
Hij staat recht op zijn achterste pootjes, met zijn snuitje omhoog en ruikt een overheerlijke kaas in de lucht. Hij gaat direct op zijn doel af. Bij zijn doel aangekomen buigt ie voorover, ruikt nog even een laatste keer aan dat blokje kaas voor hem en
BAFFFFFF.... Koppie eraf. Muis dood. De muizenval heeft zijn werk gedaan.
Paniek
Ik dacht hieraan toen een deelnemer aan mijn online programma mij gisteren in paniek belde. Zij was al 5 maanden een niet-roker na afronding van het programma. Ondanks dat haar partner haar inmiddels had verlaten, was ze niet meer in de verleiding gekomen om weer een sigaret op te steken.
Ze was een echte niet-roker, zoals bijna alle deelnemers na mijn programma.
Waar kwam de paniek dan vandaan?
Ze vertelde me dat ze de dag daarvoor met een vriendin een Sisha waterpijp had genomen. Voor de gezelligheid. Ze had nog gevraagd of er tabak in zat, maar dat was niet zo, zei de vriendin.
Ik snap zelf dus niet waarom, maar toen ging ze lekker aan de waterpijp.
Waarom snap ik dat niet?
Omdat ik haar heb gewaarschuwd voor de gevolgen. Jouw onbewuste activeert dan weer dat oude rookgedrag programmaatje, dat we in de online training juist hebben uitgeschakeld. Dan rook je weer. En als je geen gedachte en geen behoefte hebt om te roken, waarom zou je dan besluiten om het toch te doen met een Sisha pijp? Wetende wat de consequentie kan zijn?
Dat terugkomen van je rookgedrag komt dus niet alleen door een sigaret, of door slechts één haaltje van een sigaret, dat kan ook door het lurken aan een "gewone" waterpijp.
Want alleen de handeling al, iets in je handen nemen en naar je lippen brengen, je lippen eromheen tuiten en eraan zuigen, alleen die handeling al kan voor je onbewuste voldoende zijn om je rookgedrag weer te activeren, om weer een roker van je te maken met alle gevolgen van dien.
Gewoon niet doen
Het enige wat zij had moeten doen is nooit meer iets (wat dan ook) roken. Dan was ze ook een niet-roker gebleven. Zo eenvoudig is het. Gewoon niet doen.
En mijn voorspelling leek uit te komen. Want achteraf zei de vriendin dat er wel degelijk tabak inzat. Ze heeft dus ook nog nicotine naar binnen gezogen. Het zwaarste gif ter wereld. Verslavender dan heroïne.
Als er in het brein nicotine zit, dan wil het brein graag nieuwe nicotine.
Dat is de verslaving. Als alle nicotine uit je brein is verdwenen, dan is de verslaving voorbij. Bij deze dame was dat al 5 maanden het geval. Zij was al 5 maanden nicotinevrij als niet-roker.
Maar nu niet meer. Opeens voelde ze de hele dag de behoefte om weer te roken. Haar brein maakte overuren met de gedachten en behoefte aan een sigaret. Ze was laaiend op haar vriendin. En terecht.
Waarschuwing
Ik waarschuw rokers in mijn online programma voor hun rokende vrienden. Dat worden namelijk je grootste vijanden. Zij willen namelijk dat jij, net als zij, "geniet" van het rokertje. En dus zeggen ze dat er geen tabak in zit. Zodat jij mee gaat doen en zij zich niet schuldig hoeven te voelen voor hun aanhoudende rookgedrag.
Dat jij inmiddels meer geniet van een niet-roker zijn, dat begrijpen zij dan nog niet. Het is slechts één van de vele valkuilen die ik behandel in mijn online programma.
Gelukkig was deze dame er op tijd bij.
Na 5 maanden een niet-roker zijn, was ze opeens al een volle dag weer een ex-roker. De gedachte en behoefte bleven rondtollen in haar hoofd en lijf.
Met een paar simpele aanwijzingen en door wat informatie uit het online programma opnieuw op te halen, heb ik haar gelukkig nog kunnen helpen. Want ze was inmiddels al lang genoeg een niet-roker om de verandering nog een keer spontaan zelf te doen.
De les voor jou
Wat is nu de les voor jou: Vertrouw anderen niet als ze zeggen dat er geen tabak in je jointje of in je waterpijp of in wat dan ook zit. Als je gestopt bent met roken, dan ben je gestopt met roken. Dan laat je anderen lekker hun gang gaan, maar jij kiest voor jezelf. Jij wel. Voor die anderen wordt namelijk gekozen. Op korte termijn of op iets langere termijn. En die keuze laat jij graag aan je voorbij gaan. Neem dat van mij aan.
Vanaf nu zal deze dame in ieder geval niets meer aan wat voor rook dan ook naar binnen zuigen. Niets meer. Zij is vanaf nu voor altijd een niet-roker. Zij weet nu dat ik gelijk had met mijn uitleg van terugkerend rookgedrag en de impact van nicotine op haar brein. Zij wel.
Wanneer volg jij?