Hoe stop je nou met roken?

Hoe stop je nou met roken?

Hoe stop je nou met roken? Een belangrijke vraag deze tijd van het jaar, want wellicht ben jij weer bezig met goede voornemens... Wist je dat de meeste rokers de sigaret pakken als ze stress voelen? Hoe slechter je je voelt, hoe meer je rookt. Herkenbaar? 


Waar het vandaan komt

Ik woonde in mijn jeugd naast een psychiatrische inrichting. Wij zagen dagelijks "patiënten" langs ons huis lopen. De meesten rookten continue. Letterlijk. Ze staken de volgende sigaret al aan als de vorige nog maar half opgerookt was. De straat lag vol met peuken. Hoe depressiever de persoon, hoe meer hij rookte. Ik herinner mij een meneer die altijd 2 of 3 sigaretten tegelijk tussen zijn lippen had en dan meestal al bezig was de volgende aan te steken.

Waar komt dit nou vandaan? Waarom is dit zo en wat is de oplossing?

Ik leg het uit. 

Kijk, depressie komt voornamelijk voort uit onwetendheid, uit twijfels en uit zorgen. Want zonder twijfels en zorgen hoef je niet depressief te zijn toch?

Twijfels en zorgen zitten aan de negatieve kant van het leven. Begrip  en kennis daarentegen, zitten aan de positieve kant. 

Twijfels en zorgen kun je eigenlijk zien als een geestelijk ziekte. Een onbalans tussen de oren. Een geestelijk gezond iemand twijfelt immers niet continue en maakt zich ook maar kort zorgen, want die kiest dan gewoon voor een stap in de richting van een oplossing. Vanuit die positieve kennis en dat begrip.

Twijfel en zorgen maken, is dus iets wat je doet. Het is een werkwoord. 

Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Het wordt een automatisme, een gewoonte. Je twijfelt steeds meer en dan wordt je vanzelf depressief.

Net als bij roken. 


Waar je mee bezig bent

Je gebruikt dus je intelligentie, je geestelijke capaciteit, om iets te doen dat je steeds meer richting het negatieve van het leven duwt. Zowel met twijfels en zorgen maken als met roken is dat zo. Je doet het, je doet het steeds meer en het duwt je een kant op die liever niet op wilt gaan, waardoor je het nog meer gaat doen... 

Zie je in waar je mee bezig bent?

Je krijgt dan een negatief idee en opeens is dat het enige dat je nog ziet. 

"Ik ben een nietsnut. Niemand vind mij leuk. Ik ben slap. Het leven is niet meer leuk". 

Hoe meer je dat gelooft, hoe sterker dat idee wordt, hoe depressiever. 

Zo werkt nu eenmaal het onbewuste. Ook bij roken. Je dénkt dat je verslaafd bent en dus kun je niet meer stoppen (maar is dat ook zo?). 


Ben jij het wel echt?!

Je maakt twijfels en zorgen dus deel van jezelf. Opeens doe je het niet meer, opeens BEN je het. Je bént dan depressief. Je bént dan verslaafd. Je bént dan een roker. 

Je maakt het dan deel van jouw identiteit. Het wordt verankerd in je zijn.

Terwijl je het in werkelijkheid alleen maar doet. En dus ook gewoon niet kan doen. Toch?

Je maakt het emotioneel en dan gaat het vanzelf over in "bang zijn". 

Bang zijn om ziek te worden, bang zijn voor die eerste hartaanval. Bang zijn voor COPD of longkanker. Maar ook bang zijn dat je nooit meer kunt stoppen (tot je het gewoon doet, dan kan het opeens wel). 

Angst zit in je emotionele brein. Dat uit zich altijd in het fysieke lichaam. 

Het fysieke lichaam komt dan in een staat van angst te zitten. Je trekt je terug, je zit zielig in een hoekje, vol twijfels en zorgen. Je pakt je volgende sigaretje en voor je het weet loop je langs mijn huis met drie brandende peuken tussen de lippen.

Angsten uit je niet, angsten onderdruk je. Dat doet ieder mens. 

Die onderdrukking van angst leidt tot depressie en ziektes en uiteindelijk tot letterlijk verval. 


Omdenken

Wat is nu het tegenovergestelde? 

Want verval wil niemand. Jij ook niet toch? Jij wilt toch ook een gezonde niet-roker zijn? Inderdaad.

Dus hoe kom je hier nu uit? 


Door te begrijpen. Door inzicht te krijgen. Door te leren. 

Als je eenmaal begrijpt hoe het werkt, dan krijg je namelijk geloof. Geloof in de oplossing en daarmee geloof in jezelf. 

Geloof is een andere emotionele staat waarin je ook kunt zijn. In plaats van die angst. Geloof leidt niet tot de emotie angst in het fysieke lichaam, maar juist tot een heel krachtig en goed gevoel. 

Een sterk gevoel. Je voelt je prima.  En een prima gevoel hoef je niet weg te drukken, die laat je zien. In je uitstraling, in je enthousiasme. Iedereen krijgt het mee. 

Mensen zeggen: "Wat zie je er goed uit zeg!" 


Dat leidt weer tot een versterking van het geloof en daarmee van het fysieke goede gevoel en het verbeteren van je gezondheid. Weg depressie. Ziektes en aandoeningen verdwijnen. Geen stress meer. Je bouwt nu energie op. Je bent dan niet meer onrustig, maar je voelt je machtig in een staat van rust. 

En die rust leidt tot creatie in het leven en niet tot vernietiging. De niet-rokende vader of moeder, opa of oma die een fantastische band opbouwt met de kinderen of kleinkinderen. De niet-rokende vrijgezel die nu opeens wel wordt aangesproken en een levenspartner vindt. De wereld gaat open.


Opeens kun je die hele wereld aan. Als niet-roker. 

En het begint bij geloof.

Ik geloof. Jij ook?


Tot ziens, tot online...😁

Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book