Al lange tijd dringen diverse gezondheidsorganisaties en activisten erop aan dat de tabaksindustrie de ingrediënten van hun tabaksproducten openbaar maakt. Uiteraard is het doel daarvan om de consument te informeren over de samenstelling van hun product en daarmee over de stoffen die zij tot zich nemen. Alleen dan kan een consument een goede afweging maken of het wel of niet dit product wil (blijven) consumeren. Hierbij speelt ook mee dat consumenten vaak wel de risico’s inschatten die ze zelf opzoeken, maar niet de risico’s onderkennen waar anderen hun aan bloot stellen. Vertrouwen in een merk is dan ook groot. Ook bij sigaretten. Sta versteld van wat je allemaal in een sigaret aantreft.
Gegevens zijn al tientallen jaren bekend
Al meer dan 10 jaar voldoet de tabaksindustrie aan de wettelijke eis tot het bekend maken van de lijst met ingrediënten die zij aan hun sigaretten toevoegen. In Amerika wordt deze lijst ingeleverd bij de Federal Department of Health and Human Services, zeg maar het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid. Helaas is het niet toegestaan voor deze overheidsinstantie om vervolgens deze informatie vrij te geven. We weten dat er een lijst is samengesteld met 599 toevoegingen aan een onderzoeksteam van het Amerikaanse Congres, zeg maar de 2e kamer van Amerika. Maar ook deze lijst is nooit publiek gemaakt. Waarom niet? Als je niets te verbergen hebt, waarom ben je dan niet open over deze informatie? De industrie claimt uiteraard het recht om het “recept” van hun product niet publiekelijk openbaar te maken, uit concurrentieoverwegingen.
De ontwikkeling van de sigaret
De smaak van een sigaret is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. In eerste instantie bestonden er geen filtersigaretten. Het “volle” aroma van de tabak, van het teer en van de nicotine, kwam direct vrij in het lichaam van de roker. Toen het publiek langzaam aan ging beseffen dat ze gezondheidsrisico’s liepen met al dat teer in hun longen, werden de filters “uitgevonden”. En de marketingmachine maakte overuren. Want dat filter zorgt uiteraard dat alle schadelijke bestanddelen niet meer in je longen terecht komen, maar eruit worden gefilterd. Ja, ja, en wie dat sprookje wilde geloven, die rookte vanaf dat moment alleen nog maar filtersigaretten.
Het effect van dat filter was echter dat de smaak van de sigaret opeens veel bitterder werd. Dus werd daar ook weer een oplossing voor gezocht. Chemisch specialisten wisten wel raad. Zij voegden smaak bevorderende stoffen toe tot de sigaret, zodat de bittere nasmaak van het filter niet meer zo aanwezig was. Maar ja, sommige van die chemicaliën hebben een bijwerking: ze veroorzaken kanker. Niet alle chemicaliën in een sigaret zijn er voor het verbeteren van de smaak. Sommige chemicaliën zijn toegevoegd om de sigaret beter brandbaar te houden door de temperatuur hoog te houden. Hierdoor verdampt de nicotine sneller, waardoor het de longen sneller passeert, eerder in je bloed komt en daardoor ook eerder in je hersenen terecht komt. En daar zorgt het voor het verdoven van diverse hersencelreceptoren, waardoor de roker het euforische gevoel krijgt dat zijn “verslaving” wordt bevredigd.
Schoonmaakmiddel in de sigaret
De meeste mensen geven een voorkeur aan het gebruik van ammonia voor schoonmaakactiviteiten. Bijvoorbeeld het ontvetten van schilderwerk, deuren, kozijnen, maar ook voor het schoonmaken van het toilet of het aanrecht. Ammonia is de oplossing van Ammoniakgas in water. Ammonia is echter ook ontdekt door de tabaksindustrie. Door ammonia toe te voegen aan sigaretten, gaat de opname van nicotine in je longen namelijk nog sneller. Hierdoor krijgen je hersenen meer nicotine per inhalering te verwerken. Dit betekent weer dat je brein aan een hogere concentratie van nicotine gewend raakt, waardoor ook het signaal van behoefte aan een sigaret eerder wordt afgegeven. Je raakt hierdoor dus als het ware meer verslaafd aan die sigaret.
Honderden chemicaliën in één sigaret
De volledige lijst van chemicaliën in jouw sigaret is te lang om hier volledig te vermelden, dus daarom maar een kleine opsomming van de honderden stoffen die de tabaksindustrie via hun product jouw schone longen in weet te krijgen. Laat je verrassen door de stoffen die jij met elke inhalering tot nu toe je nog gezonde lichaam inzuigt. En vraag je dan meteen af hoelang jij het uit zou houden, als jij dat gezonde lichaam zou zijn. Of zou je het dan inmiddels al hebben opgegeven en zijn begonnen met het ontwikkelen van die tumor, dat kankergezwel, die trombose of al die andere negatieve gevolgen van het roken van een sigaret? De ironie van alles is wel dat sommige van de gifstoffen die je terug kunt vinden in sigaretten, wereldwijd op verboden lijsten of onder strikte regulering staan. De tabaksindustrie is daar blijkbaar van gevrijwaard. En als je onderstaande lijst bekijkt en even op je in laat werken en als je weet dat dit nog maar het tipje is van de honderden chemische toevoegingen en chemische reacties in en van een sigaret die wordt opgerookt, dan begrijp je dat het lichaam maar één reactie kan hebben.
Ammonia: sterk chemisch schoonmaakmiddel in het huishouden
Angelica wortelextract: aangetoond veroorzaker van kanker bij dieren
Arsenica: Belangrijkste onderdeel van rattengif
Benzeen: Zwaar metaal, wordt gebruikt om kleurstoffen te maken en voor synthetisch rubber
Butaan: Gas gebruikt in aanstekers
Koolmonoxide: Zwaar giftig geurloos gas, dodelijk voor mensen
Cadmium: Wordt gebruikt in batterijen
Cyanide: Dodelijk vergif
DDT: Wereldwijd verboden als bestrijdingsmiddel
Ethyl Furoaat: Veroorzaakt leverschade bij dieren
Lood: Giftig en verboden in combinatie met voedsel of drank
Formaline: Gebruikt om dood materiaal te bewaren
Methopreen: Een insecticide
Maltitol: Zoetstof voor diabetici
Nafthaleen: Ingrediënt in motteballen
Methyl isocyanaat: Na een ongeluk in Bhopal in 1984 stierven 2000 people aan de blootstelling hieraan
Polonium: Kanker veroorzakend radioactief element
Janneke
op 19 Aug 2023Marcel Borst
op 21 Aug 2023