Bonusjaren

Bonusjaren

17 augustus is de dag waarop mijn vader ooit is geboren. In 1919. Hij zou dit jaar dus 103 jaar zijn geworden. Die leeftijd heeft hij nooit mogen halen, ondanks dat hij toch nog 26 hele mooie bonusjaren erbij heeft gekregen.

Bonusjaren die elke roker erbij krijgt. Als je maar op tijd stopt. 


Op tijd

Dus niet morgen of volgende week, want dat is uitstellen en komt dus nooit. 

Nu. 

Als je nu stopt met roken, krijg jij ook vele bonusjaren erbij. Van de week stond ik bij het graf van mijn Pa. Met een mooie rode roos. Of eigenlijk met twee rozen, want sinds 4 jaar zijn mijn ouders weer samen herenigd in dit graf.

Ik heb veel aan mijn ouders te danken. 


Mijn levensmissie

De misère en het lijden van mijn vader hebben mijn levensmissie gevormd. De wanhoop en de machteloosheid bij mijn moeder toen hij longkanker bleek te hebben, inspireren mij alleen maar meer om mijn werk voort te zetten. Want ik help niet alleen jou van het roken af, ik voorkom ook bij jouw gezin, jouw partner, je vrienden en familie heel veel pijn en verdriet. Nu nog niet, want nu gaat het nog goed denk jij, maar straks.... als het wel te laat is.

Mijn vader is mijn grote inspirator geweest om mensen het liefst zo snel en makkelijk mogelijk van het roken af te helpen. Het liefst nog op tijd. 

Mijn vader was namelijk niet op tijd met stoppen met roken.

Hij rookte half zware shag. Van Nelle. Ik kan het pakje nog zo uittekenen. Donkerblauw met zwarte letters en een wit randje. Of was het nou net andersom? 

"Effe een shaggie draaien". Ik zie m nog staan. Ik ben een jochie van 7. Mijn jongere zusje is 5. Mijn vader werkte in de bouw en rookte. Een grote, stoere, gespierde vent. 


Iedereen rookte

Iedereen rookte destijds. Al zijn broers rookten ook. Tot één broer opeens ziek werd. 

Longkanker. 

Uitgezaaid. 

Opgegeven. 

Binnen een paar maanden was hij weg. Mijn ome Cor. Zomaar. Dood. Door het roken. Hij was niet op tijd gestopt. Hij had tot de dag van de diagnose geen enkel idee dat het wel eens foute boel kon zijn. Net als jij waarschijnlijk. Mijn vader kreeg dus een waarschuwing. Door zijn broer. Die plotseling was overleden. Mijn vader was gezond en sterk. Nooit ziek, nooit verkouden, nooit griep. Ook hij dacht dat het bij hem niet zo'n vaart zou lopen...

Gelukkig liet hij zich wel even controleren in het ziekenhuis...

En ja hoor, foute boel. 

Longkanker. 


Zijn geluk

Maar hij had één geluk: het was nog niet uitgezaaid. Ze konden de long eruit halen en wegnemen. Als hij een half jaar later was geweest, had het ook voor hem einde oefening geweest. Dan had ik nu geen herinnering aan mijn vader. Dan was ik nu geen stoppen-met-roken specialist.

Wat is een half jaar wachten? 

Wat is een half jaar uitstellen om te stoppen met roken?

Hoe lang stel jij het stoppen al uit? 


Bij mijn vader had een half jaar extra wachten hem 26 hele mooie extra jaren als niet-roker samen met zijn gezin gekost. Omdat de kanker was weggenomen en mijn vader daarna weer gezond verder kon. Met beperkingen, dat wel. 

Hoesten, kuchen, adem tekort bij warm weer of bij mist, geen energie en zwaar beperkt in wat hij nog kon. Maar hij was er nog en genoot van het leven.

Hij werd de opa voor zijn kleinkinderen die hij anders niet was geweest. Hij heeft 26 hele mooie bonusjaren extra erbij gekregen. Door de waarschuwing van zijn broer. Maar wie is jouw waarschuwing? De meeste rokers hebben namelijk niet zoveel geluk.

Mijn vader was er dus nog op tijd bij, al was hij ook eigenlijk te laat. Mijn vader was er op tijd bij door zijn broer, die wel aan de gevolgen van roken is overleden.


De mail van Loes

Vanochtend kreeg ik onderstaande e-mail van Loes. Ik heb de inhoud met mijn vader gedeeld. Aan zijn graf. 

Omdat hij de grote inspirator voor mij is geweest om rokers te laten stoppen. Makkelijk en snel. Net zoals Loes en de duizenden anderen die ik heb geholpen.

Dank je wel Pa, dank je wel Loes.


Beste Marcel, Ik ben met jouw hulp/programma inderdaad nu al meer dan 1 jaar een niet-roker. Ik heb het steeds uitgesteld om het je te laten weten. Maar nu, n.a.v. je mail is het moment om je te bedanken. Met vriendelijke groeten, Loes


Klik hier als jij net als Loes gemakkelijk wilt stoppen met roken

Als je net als mijn vader liever afwacht tot je longkanker hebt, dan tot de volgende blog maar weer....


Over de schrijver
Ik ben Marcel Borst. Ik ben gecertificeerd hypnotherapeut. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Neuro Linquistisch Programmeren (NLP), (zelf)hypnose en hypnotherapie. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben ooit begonnen met trainingen bij de Stichting Educatieve en Therapeutische Hypnose (SETH) in Utrecht. Daarna heb ik diverse vervolgopleidingen gedaan bij het Hypnose Instituut Nederland in Wormerveer (Hypnotherapie en NLP Master 1.0, 2.0 en 3.0). Daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd als NLP practioner en als Master Hypnotherapist in 2012. Ik heb nog vele andere trainingen gevolgd bij internationaal bekende hypnotherapeuten zoals Tom Silver, Justin Tranz, Anthony Jacquin, Bob Burns en bij Larry en Cherryl Elman. Tijdens de opleiding begon ik al heel snel mensen van het roken af te helpen. Ik bleek hier heel succesvol in te zijn. Mijn succespercentage ligt aanzienlijk hoger dan bij collega therapeuten. Naast een online programma voor stoppen met roken, geef ik ook workshops en in-house bedrijfstrainingen stoppen-met-roken voor grote groepen rokend personeel. Binnen een dagdeel is het rokend personeel dan een niet-roker.
Reactie plaatsen

Heb je mijn gratis E-book al? Vol met tips en trucs hoe je ook op eigen kracht kunt stoppen met roken. 

In mijn e-book lees je over  gedachtenfouten en illusies, waardoor je nu wel  stopt met roken! 

Laat hieronder je naam en email adres achter. Dan stuur ik je het e-book toe, met als bonus extra tips, adviezen en verdere inspiratie om te stoppen met roken. Uiteraard kun je altijd jezelf weer uitschrijven met slechts één druk op de knop. Want ik weet natuurlijk niet precies wanneer jij bent gestopt met roken.

Stoppen met Roken gratis e-book