Stoppen met roken: De valkuilen
In de vele jaren ervaring die ik heb inmiddels heb opgebouwd om mensen te laten stoppen met roken, heb ik meerdere valkuilen ontdekt. Elke valkuil is heel gemakkelijk te omzeilen, als je ze maar herkent. Daarom vertel ik in mijn online programma precies welke valkuilen dat zijn. Zodat jij daar niet meer in trapt, zoals vele anderen wel doen. In dit blogbericht vertel ik jou ook alvast enkele valkuilen.
Het mooiste resultaat is als een roker als een niet-roker het programma weer verlaat. Een niet-roker heeft namelijk geen enkele gedachte of behoefte aan een sigaret. De geur van een sigaret is dan net zo vies als voor elke andere niet-roker. De sigaret smaakt ook niet meer. Dan zijn ze inderdaad in één keer een niet-roker.
Een klant van mij heeft op mijn Facebook pagina (Ikstopwel.nl) de volgende quote achtergelaten: “Het is bijna irritant om erachter te komen hoe gemakkelijk het is om niet meer te roken….”. Dat zegt volgens mij voldoende.
Maar niet bij iedereen lukt dit. Sommige mensen hebben in de eerste weken na het programma toch nog wat gedachten of behoefte aan een sigaret. In het programma leg ik uit waar die drang vandaan komt. Ik vertel ze ook hoe deze drang met een paar dagen volledig verdwijnt. Ook zij zijn dan zomaar van de ene op de andere dag een niet-roker.
Recent ontving ik een mailtje van een deelnemer: “Het programma is mislukt, ik blijf behoefte voelen aan een sigaret.”
Ik heb hem gebeld en nog wat onderdelen van het programma doorgenomen. Hij was de valkuilen alweer vergeten. Maar gelukkig had hij nog geen sigaret gerookt. Ik kon hem overtuigen het nog even een paar dagen aan te kijken. Drie dagen later kreeg ik een telefoontje. Het was weg. Geen enkele gedachte en geen enkele behoefte meer aan een sigaret.
“Ik snap er niets van” zei hij. “Gisteren heb ik nog af en toe aan een sigaret gedacht en vandaag helemaal niet meer. Het is nu opeens ook heel vies. Ik haat sigaretten in mijn omgeving. Ik vind het vies en het idee alleen al maakt me misselijk.” Hij was opeens dezelfde niet-roker geworden die anderen meteen al na het online programma zijn. En omdat ik alle valkuilen met hem heb gedeeld, zal hij waarschijnlijk niet meer terugvallen in zijn rookgedrag.
Wat zijn nu die belangrijkste valkuilen?
-
Valkuil nummer 1: Nicotine in je bloed
In mijn online programma verander je jouw rookgedrag in het gedrag van een niet-roker. Sigaretten zorgen voor een bepaald niveau nicotine in je bloed en die nicotine doet gewoon zijn werk: Nicotine geeft je hersenen een signaal als er niet meer voldoende van aanwezig is. Je wilt dan meer. En dus krijg je behoefte aan roken. Bij de meeste mensen is mijn online programma sterk genoeg om dit effect meteen al weg te nemen, maar bij sommigen lukt dat niet helemaal. Die mensen zijn dan afhankelijk van het moment waarop alle nicotine uit het lichaam is verdwenen. Dat is bij de meeste rokers na een kleine week, bij uitzondering duurt het soms twee weken. Dat hangt af van de fysieke conditie, hoe actief je bent etc. Maar als alle nicotine eenmaal uit je lichaam is verdwenen, dan heb je geen hongerig gevoel meer naar een sigaret. Het knorretje van “de verslaving” is dan voorbij. Vanaf dat moment werkt mijn programma online volledig en ben jij een niet-roker.
Lees meer over nicotine in je bloed in dit blogbericht.
-
Valkuil nummer 2: Suiker
Vanuit miljoenen jaren evolutie hebben mensen behoefte aan suiker. De tabaksindustrie weet dat. Zij voegen dan ook suiker toe aan tabak. Rokers hebben dus zonder dat ze het weten, een extra hoog bloedsuiker niveau. Het lichaam reageert daarop met de aanmaak van insuline. Het lichaam is gewend geraakt aan de hoeveelheid sigaretten die de roker dagelijks rookt en dus ook aan de hoeveelheid insuline die moet worden aangemaakt. Als je stopt met roken, dan daalt je bloedsuikerspiegel. Maar in de eerste paar dagen blijft het insulineniveau in je lichaam op dat hogere niveau.
Insuline heeft suiker nodig om omgezet te worden in energie. Ben je gestopt met roken, dan is er wel insuline in je bloed, maar te weinig suiker om die op te heffen. Daardoor krijg je trek in zoetigheid. Je gaat snaaien. Koekjes, snoepjes, kauwgom, chocolade, meer frisdrank, meer koolhydraten (brood, aardappelen, pasta) etc. Maar omdat je nu meer gaat eten, stijgt het insuline niveau ook weer in je bloed. Je lichaam zet deze extra suikers om in extra kilo’s lichaamsgewicht.
Lees meer over suiker en andere geheime chemicaliën in tabak in dit blogbericht.
-
Valkuil nummer 3: Hersenpaden
Gedrag leidt tot het activeren van telkens weer dezelfde hersencellen. Dit leidt tot vaste “gedragspaden” in je brein. Gedrag wat je al heel lang doet, is geen pad meer, maar een soort 4-baans snelweg. Gedrag dat je nog niet zo lang doet, is minder sterk aanwezig. Iemand die al jarenlang rookt heeft dus snelwegen in de hersenen aangelegd die het rookgedrag vormen.
Je kunt met mijn online programma deze snelweg afsluiten en een nieuw gedragspad (het gewenste gedrag van de niet-roker) aanleggen. Vanaf dat moment zal jij als roker niet meer roken. Maar die snelweg, die ligt er gewoon nog steeds. Dat oude rookgedrag, dat blijft aanwezig. Het ligt daar net zolang te wachten tot jij het weer activeert. Zodra jij in de toekomst weer een sigaret neemt, of zelfs maar één trekje neemt, zal de snelweg afsluiting wegvallen en is ie weer open voor al het rookgedrag verkeer. Vanaf dat moment ben jij weer dezelfde roker die je altijd al bent geweest. Het maakt niet uit hoe lang je al een niet-roker was, je rookt weer net zoveel als voordat je was gestopt.
Ik leg dit verder uit in een ander blogbericht: de tomtom van jouw hersenen.
Dit zijn slechte enkele valkuilen waar ik een roker voor waarschuw in mijn online programma stoppen met roken. Door deze en ook andere informatie, trappen mijn niet-rokers hier in ieder geval niet meer in. Zij zijn na het programma in één keer een niet-roker geworden én zij hebben van mij allemaal extra tips en adviezen gekregen hoe je heel eenvoudig voorkomt dat je in die valkuil trapt.
Wil jij ook stoppen met roken zonder valkuilen? Klik hier en schrijf je in.