Verkoop E-sigaret Beperkt

Verbod voor de e-sigaret

Vandaag heeft de staatssecretaris voor Volksgezondheid bepaald dat net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten ook voor de e-sigaret, achttien jaar de minimumleeftijd wordt om deze te mogen kopen. Dit geldt ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

De staatssecretaris scherpt hiermee de regels aan. Hij wil hiermee een eerst stap zetten om te voorkomen dat jongeren te gemakkelijk aan een elektronische sigaret kunnen komen.  Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten van een e-sigaret. En dat werd hoog tijd, want veel mensen denken dat de e-sigaret onschuldig is. Niets is minder waar.

E-sigaret is schadelijk

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft eindelijk aan dat de e-sigaret aanzienlijk schadelijker is dan eerder werd aangenomen. Amerikaanse onderzoeken waren al veel verder en concludeerden dit al jaren geleden.

Omdat de staatssecretaris onveilige producten zoveel mogelijk van de markt wil weren, is het voor producenten verplicht om duidelijk aan te geven waar de e-sigaret uit bestaat. En dan gaat het vooral om de container met de vloeistof die uiteindelijk via verdamping in de longen en dus het lichaam van de gebruiker terecht komt. Producenten moeten precies aangeven welke vloeistoffen in hun verdampers bruikbaar zijn, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. De ene verdamper werkt namelijk anders met andere temperaturen dan de andere verdamper. De e-sigaret is voor de meeste mensen bedoeld als hulpmiddel om te stoppen met roken of als vervanger van de gevaarlijke sigaret. In werkelijkheid zetten ze hun rookgedrag gewoon voort en ruilen ze de ene kankerverwekkende stof (teer) in voor een totaal andere samenstelling, die net zo kankerverwekkend kan zijn. En de nicotine waar de “verslaving” uit voortkomt, die zit gewoon in de sigaret. Dus je blijft je verslaving voeden en je blijft de portemonnee van de industrie vullen.

De eerste stap is gezet. Nu de volgende stappen nog. Uiteindelijk zou deze gifstok die meer kapot maakt dan de gebruiker weet, totaal verboden moeten worden. Maar de inzet is hoog, er wordt veel geld mee verdiend.

Geen teer maar…

In een e-sigaret zit propyleenglycol. Dit is een niet giftige basisvloeistof. Gelukkig klinkt dat heel onschuldig. Maar daar stopt het onschuldige verhaal van de e-sigaret dan ook meteen bij. Je kunt kiezen tussen een e-sigaret mét of zonder nicotine. Het nicotinegehalte dat wordt aangegeven wordt echter in praktijk in veel gevallen ruim overschreden. Hierdoor kan het lichaam zelfs meer verslaafd raken dan het al was. Daarnaast zit er glycerine en diverse geur- en smaakstoffen in de e-sigaret container.

Nicotine werkt verslavend en is een sterk gif. Het wordt wereldwijd gebruikt als bestrijdingsmiddel in de landbouw. Al het leven op de gewassen gaat namelijk morsdood als het met een beetje nicotine in aanraking komt. Dodelijk gif dus. Het is schadelijk voor het hart, de bloeddruk en de bloedvaten. Sommige nicotinevrije e-sigaretten blijken na onderzoek helemaal niet nicotinevrij te zijn. Ik vraag me af hoe dat kan en waarom dat is….

Daarnaast kan het ook diëthyleenglycol bevatten. Dit is zeer giftig spul. Er zitten verschillende nitrosaminen (sterk kankerverwekkende stof dat ook in tabak zit) in e-sigaretten, dus daar schiet je ook al niets mee op. Ook van andere chemische stoffen wordt vermoed dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. De tijd gaat het leren.

Het ergste is misschien nog wel dat de damp die van de e-sigaret afkomt, al deze giftige chemische verbindingen in zich heeft. En de argeloze bezoeker van de ruimte waar een ander een e-sigaret in rookt, die ademt al die giftige rotzooi dus ook gewoon in. Er is geen regelgeving voor fabricage, kwaliteitscontrole en verkoop van e-sigaretten. Althans, tot nu toe, want de staatssecretaris heeft de eerste voorzichtige schreden op dit pad nu gezet.

De e-sigaret zorgt voor het voortzetten van het rookgedrag. Alleen gebruik je nu een ander kwaad. Inderdaad krijg je geen teer meer binnen, maar wel volop (en soms zelfs veel meer) nicotine en andere gifstoffen. Ook voor omstanders is het inademen van de damp ongezond. Tijd voor een volledig verbod dus. Als je wilt roken, dan doe je dat thuis in je eigen omgeving. Als je wilt stoppen met roken, dan doe je dat op eigen kracht of door middel van een hypnotherapie sessie. Al het andere is gewoon flauwekul waarmee je iedereen, maar vooral jezelf totaal bedonderd.

En oh ja, vanaf 2019 valt de e-sigaret ook onder het rookverbod! Stoppen met roken is dus niet beginnen met de e-sigaret. Stoppen met roken is in één keer van de gedachte en behoefte aan het roken afkomen. Want dan ben je een niet roker.

Ook een niet-roker worden? Klik hier en schrijf je in.