Gestopt Met Roken? Tijd Voor Ontgiften!

Als je eenmaal bent gestopt met roken, op wilskracht of door het online programma van ikstopwel.nl, dan is het tijd om een grote schoonmaak in je lichaam te houden. Want in al die jaren dat je sigaretten rookte, is je lichaam zwaar vervuild geraakt met teer en nicotine en de vele andere chemicaliën die door het roken in je lichaam zijn gekomen. In dit blogbericht geef ik je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je sneller je longen kunt zuiveren, zodat je ook sneller weer gezonder zult worden en minder risico loopt op de ontwikkeling van longkanker.

Het ontgiften (detoxen) en schoonmaken van je lijf is belangrijk. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Het draagt voor een groot deel bij aan een gezond lichaam. Voor de schoonmaakkuur die ik in dit blogbericht plaats, maakt het dan niet zozeer uit of je nog steeds een roker bent of een ex roker, want deze kuur doet gewoon zijn werk. Uiteraard is het bij een roker slechts een tijdelijke en gedeeltelijke schoonmaak, want een roker blijft zijn longen vervuilen met elke sigaret die wordt gerookt. Let op: als je samenwoont met een roker, maar zelf niet rookt, dan is deze kuur ook voor jou goed om uit te voeren. Want ook jouw longen zijn vervuild met teer en nicotine door het meeroken met je huisgenoot.

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je alle zuivel uit je eetpatroon weglaat, gedurende minimaal 3 dagen voorafgaand aan de schoonmaak. Zuivel wordt namelijk langzaam afgebroken in je lichaam en laat een heel dun filmlaagje achter over je slijmvliezen in mond, keel, slokdarm en in je maag. Dit filmlaagje voorkomt dat andere voedingsstoffen snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Sterker nog, het zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen je lichaam helemaal niet zo goed in kunnen en met je ontlasting weer worden uitgescheiden. Om die reden is het sowieso aan te raken niet te veel zuivel te gebruiken. Maar voor de kuur die ik hier geef is een drietal dagen totaal geen zuivel al heel goed. Zuivel verstoort het ontgiftingsproces dusdanig, dat je er niet eens aan hoeft te beginnen als je wel zuivel blijft gebruiken. Het effect is dan namelijk bijna niet aanwezig.

Dit is wat je moet doen om te ontgiften:

De eerste dag

Op de eerste dag van de ontgiftingskuur voor je longen, drink je kruidenthee. En speciaal in de avond drink je ook nog een kop van je eigen favoriete kruidenthee voordat je naar bed gaat. Ik raad je aan om hier geen groene thee te nemen, maar echte kruidenthee. Groene thee geeft namelijk hitte energie aan je lijf en daar kan je maag, vlak voor het naar bed gaan, last van krijgen. Ik raad je aan om te kiezen voor een venkelthee, kamillethee, gulden roedethee of een sterrenmix. Maar elke andere echte kruidenthee is ook goed. Neem gewoon jouw favoriet. Probeer eens echte kruidenthee bij de natuurwinkel. In de kruidenthee zakjes van de bekende merken als Pickwick of Lipton zitten vaak kunstmatige smaakstoffen en suikers toegevoegd. De kruidenthee helpt om alle gifstoffen uit je ingewanden weg te nemen en voorkomt opstopping in de darmen (constipatie). Hierdoor krijgen de longen op dag twee en drie meer energie toebedeeld om het ontgiften op gang te brengen. Want je energie kan maar op één plek tegelijk actief zijn.

De tweede dag

In de ochtend van dag twee, nog voordat je gaat ontbijten, drink je een glas heet water met daarin een citroen uitgeknepen. De verhouding moet ongeveer zijn dat je 300 ml water gebruikt op 2 citroenen. En als je het echt meteen helemaal goed wilt doen, dan leg je de (liefst organische of biologische) citroenen eerst een paar dagen in de diepvries. Zijn ze niet organisch of biologisch, maak ze dan vooraf goed schoon onder de kraan. De meeste citroenen zitten namelijk vol bestrijdingsmiddelen. De bevroren citroenen blender je daarna volledig (inclusief schil). De massa die daaruit komt meng je met heet water en dat drink je op. Het effect van deze werkwijze is 10x groter dan met een uitgeknepen citroen, omdat in de schil van de citroen de meeste vitamine C en de meeste werkzame bestanddelen zitten. Het is ook nog eens oergezond.

Direct daarna drink je 300 milliliter grapefruit sap. Het liefst zelf geperst (dus geen toegevoegde suikers) of je haalt een pak uit een natuurwinkel (geen toegevoegde suikers). Let op: als je van je huisarts geen grapefruit sap mag drinken, dan doe je dit uiteraard niet. Mensen met hoge bloeddruk of hoge cholesterol wordt grapefruit in ieder geval afgeraden.

Deze fruitsappen zitten boordevol met antioxidanten die ervoor zorgen dat je ademhalingssysteem veel beter gaat functioneren.

Ongeveer 2 tot 3 uur later, neem je 300 milliliter wortelsap, als tussendoortje tussen het ontbijt en de lunch in. Wortelsap helpt om je bloed te ontzuren, meer base te maken. Doe dit om de dag in de eerste week, daana mag je stoppen. Wortelsap op lange termijn veel drinken wordt afgeraden.

Met de lunch drink je vervolgens 400 milliliter sap dat rijk is aan potassium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kokosnoot water (dit is meteen de hoogste leverancier van potassium), pruimensap, sinaasappelsap of grapefruitsap. En uiteraard geldt voor al deze sappen: liefst zonder toegevoegde suikers, dus de meeste merken die je in de supermarkt kunt kopen vallen af. Ga gewoon naar de natuurwinkel. Potassium is een hele krachtige manier om je lichaam intern te ontgiften. Je kunt ook een eigen sap maken, met bijvoorbeeld als basis appelsap en daaraan toevoegen wortels, spinazie, sellerie en peterselie. Even mixen en opdrinken.

De derde dag

Drink vandaag 300 milliliter puur (dus echt 100%) cranberry sap direct voordat je naar bed gaat. Dit helpt om het aantal bacteriën in je longen te verminderen.

Omdat je de gifstoffen veelal via zweten en je urinewegen kwijt raakt, is het van belang dat je tijdens de kuur extra veel water drinkt (2 tot 3 liter per dag) en dat je elke dag een heet bad neemt of een hete douche. Dit om het zweetproces te activeren. Uiteraard rook je tijdens de kuur niet, omdat het effect anders volledig teniet wordt gedaan. Het is sowieso aan te raden om gewoon te stoppen met roken. Mocht je dat willen, dan help ik je daarbij met mijn online programma.

Het is ook aan te raden geen cafeïne tot je te nemen in de eerste weken nadat je bent gestopt. Drink dus geen koffie, zwarte thee, cola, red bull of andere dranken waar cafeïne in zit.

Je zult na de kuur merken dat je lekkerder in je lijf zit, dat je prettiger ademhaalt en dat je een gezondere kleur hebt gekregen. Na de kuur is het aan te raden om meer water te blijven drinken dan je deed toen je nog rookte. Ook kruidenthee blijft een aanrader. Succes.