Hoe jij gevoel kunt veranderen met je denken

Rokers vragen mij wel eens wat ze kunnen doen in die eerste weken nadat ze zijn gestopt. Ze voelen dan continue die drang om te roken. Ze zien overal asbakken en rokende mensen. Ze worden daar telkens mee geconfronteerd waardoor het steeds moeilijker volhouden is. Heb je een tip Marcel?

Ja natuurlijk heb ik die. Ik heb er wel duizend. Ik heb er zelfs een heel online programma omheen gebouwd, remember? 😁😁😁


Hoe werkt het fysiek in je lichaam? 

Als je een gedachte hebt, elke gedachte, maakt niet uit welke, dan maakt je brein een chemische reactie aan. Elke gedachte is dus een chemische reactie met een andere samenstelling in dat gedachtenkassie van je daarboven tussen je oren.

Als je een gedachte hebt, dan komt er in een bepaalde vaste volgorde een patroon van chemische reacties vrij in je brein die een vast pad volgen, afhankelijk van het soort gedachte. 

Is het een leuke, geweldige, niet-beperkende gedachte, dan volgt het een leuk, geweldig, onbeperkt aanvoelend pad. Is het een boze reactie, vol frustratie en onmacht, dan volgt het een boos pad vol frustratie en onmacht. 

Een vast pad dus, dat elke keer doorlopen wordt door dat chemische goedje dat jouw eigen gedachte is. De gedachte die JIJ maakt. Niet ik, niet je buurman, nee jij. JIJ bent dus verantwoordelijk voor wat je voelt.

Je krijgt dus een gevoel dat hoort bij dat wat je zojuist zelf dacht.

In het geval van een grootse, geweldige, niet beperkende gedachte, is dat dus een groots, geweldig en niet beperkend gevoel. 

Maar als je een negatieve gedachte hebt, of een ongelukkige gedachte, een beperkende gedachte, dan wordt een totaal ander neuraal pad geactiveerd en gevolgd.

Dat activeert op zich ook weer een ander stukje van je brein, dat weer een ander gevoel daarbij produceert. Een negatief en beperkend gevoel. Een andere combinatie van chemicaliën die leidt tot een gevoel dat past bij die ongelukkige, negatieve gedachte. 


Je voelt wat je denkt

Kortom, je voelt dus wat je denkt. Wat je voelt leidt tot meer vergelijkbare gedachtes over hoe je je voelt, wat dan weer leidt tot meer van dezelfde gevoelens over die versterkte gedachtes over wat je voelt....

Ofwel: wat je aandacht geeft dat groeit! 

Dat moet je onthouden: Wat je aandacht geeft dat groeit.

Door de jaren heen is je brein hierop geconditioneerd. Het gaat automatisch. Je brein weet direct welk gevoel bij welke situatie of gedachte hoort en geeft dat gevoel dan ook direct vrij. Dat is een gewoonte geworden. Net als jouw rookgedrag.


Op het moment dat je doorhebt dat je voelt wat je denkt, kun je dus ook denken wat je wilt voelen. Zodat je de kracht van je brein inzet om te bereiken wat je wilt bereiken. JIJ hebt dus de controle.

Heb je een kort lontje en zit je sjagrijnig op de bank omdat je net bent gestopt met roken.... dan voel je ook een kort lontje en sjagrijnigheid omdat je net bent gestopt met roken. 

Hoe meer je dat doorhebt, hoe sterker het gevoel wordt. Hoe meer je dát dan weer door hebt, hoe eerder je weer naar die sigaret grijpt, want die zorgt ervoor dat de cyclus wordt doorbroken en dan rook je weer. 

Terug bij af.

Maar, als je met een kort lontje sjagrijnig op de bank zit omdat je bent gestopt met roken en je weet hoe het werkt, dan kun je ook ander gedrag vertonen. 


Gedrag is een keuze

Want gedrag is een keuze. Jouw keuze. Je kunt ervoor kiezen om op te springen en leuke dingen te doen. Sporten, fietsen, wandelen, een feest organiseren, in de tuin werken, zwemmen, de natuur in, sex met jezelf hebben (of liever nog met een ander).

In het begin nog wat onwennig en vreemd (want je brein moet wisselen van die ene beperkende gedachte met bijbehorend gevoel, naar een hele andere vrolijke gedachte met een daarbij behorend vrolijk gevoel), maar al snel blijkt dat het werkt. 

Geef het even tijd. 

Doe in het begin "net alsof" je vrolijk en blij bent. Je brein neemt dat vanzelf van je over. Een half uur later voel je je prima en opgewonden en blij. En een paar weken later ben je dan gewoon een echte niet-roker. Dan ben je dit keer niet teruggevallen in die rotgewoonte. 

Omdat jij weet hoe je dat doet. 

Jij wel.