De Vele Gezichten Van Een Roker
Rokers haal je er meestal zo tussenuit. En dan bedoel ik natuurlijk niet omdat ze een sigaret tussen de vingers hebben of buiten met een groepje collega’s staan te roken, maar gewoon, als je ze op straat of in de winkel tegenkomt. Hun lichaam is vervuild met teer en nicotine. Het lijf slaat al deze stoffen op in het lijf waardoor aan de buitenkant duidelijk zichtbaar is wie een roker is en wie niet. Herken jij de rokers in jouw omgeving? In dit blogbericht laat ik een aantal gezichten zien van tweelingen, waarvan de één rookt en de ander niet. Zoek de verschillen. Het is niet moeilijk. De meeste mensen herkennen in één oogopslag de gezondere niet rokende persoon ten opzichte van de ongezonde roker. Ik ben benieuwd of jij het ook gaat zien.
Wat doet een sigaret met je lijf?
Een sigaret ontneemt bijna alle vitamine C in je lichaam. Vitamine C zorgt onder andere voor een gezonde celstructuur in je huid en voor een goede vochtbalans. Het ontnemen van vitamine C in combinatie met de poging van je lichaam om zich te ontdoen van alle gifstoffen in de sigaret door deze met water uit je lijf af te voeren (via het zweet of de urine), betekent dat de meeste rokers een uitgedroogde huid krijgen. Hun gezicht is droog, vaker gerimpeld, zwarte wallen onder de ogen en ze krijgen een grauwe tinte.
Maar ook je haren en nagels drogen uit. Haren van een roker zijn vaker stug en gespleten en droog. Nagels zijn geel en korrelig en brokkelig. De handen en vingers laten meer ruwe oppervlakte zien en zijn uitgedroogd. De ogen zien geler en de oogleden gaan vaker hangen.
Niet rokers zien niet alleen wie een roker is, ze ruiken het ook. Rokers ruiken naar nicotine uit al hun porieën. Maar ook uit hun adem. Het lichaam probeert zoveel mogelijk gifstoffen naar buiten te krijgen en doet dat op alle manieren die denkbaar zijn. De urine van rokers ziet meestal donkerder en ruikt sterker dan van niet rokers. De ontlasting is vaak harder en droger en ruikt meer dan van niet rokers. Allemaal tekenen dat een lichaam strijdt tegen de vijand: teer en nicotine en allemaal andere chemicaliën die rokers met elke sigaret weer in hun lichaam pompen.
Zie jij de verschillen tussen rokers en niet rokers? Klik maar eens door naar deze pagina en zie hoe snel je bij deze tweelingen weet wie de roker is en wie niet. Als jij een sollicitatiegesprek moet houden met deze mensen, welke neem je dan eerder aan? Als jij contact wilt maken met één van deze tweelingen, voor welke van de twee zal jij dan kiezen? Inderdaad.
Aanleg voor veroudering
Sommige mensen hebben vanuit erfelijke factoren meer aanleg voor veroudering dan anderen. Het kan genetisch zijn bepaald dat sommige mensen op hun 40e er al uitzien als dikke 60-ers en anderen die al dik in de 50 zijn, worden nog steeds begin 40 geschat. Daarom is het vergelijkend onderzoek bij tweelingen wel zo netjes. Want deze genetische aanleg hebben beide tweelingen. Ze zijn immers identiek. De verschillen die je ziet, zijn dus bepaald door andere omstandigheden dan erfelijkheid. Bijvoorbeeld verschillende eetgewoonten, leefomstandigheden en inderaad, wel of niet roken.
Op onderstaande foto zie je een voorbeeld van een tweeling waarvan de één wel en de ander niet rookt.