Roken en Tandvlees Gaan Niet Samen
Roken en tandvlees gaan niet echt samen. Op termijn dan. Want kijk eens om je heen naar de monden van verstokte rokers. Gele, bruine zelfs zwarte tanden zijn heel gewoon. Of geen tanden. Gaten tussen het gebit, omdat de tanden de strijd al hebben verloren. Hoe kan dat eigenlijk. Wat gebeurt er precies in je mond door roken. Lees mee met het horror scenario in de mond van de roker.
Tijdens het voorgesprek vertel ik mijn cliënten altijd veel over de effecten van roken op je brein en op je lichaam. Je zuigt met elke haal aan je sigaret honderden gifstoffen naar binnen. Die gifstoffen gaan in je lichaam zitten. Nicotine verdwijnt tussen je hersencellen, teer en de overige chemicaliën gaan tussen je lichaamscellen zitten.
Roken en gezond tandvlees gaan niet samen
Dat roken ongezond is, dat weet iedereen. Al zijn het meestal de rokers die veel van deze kennis naar het land der fabelen verwijzen. “Het valt best wel mee.” of “Het is niet bewezen dat je van roken kanker krijgt.” Dat hoor ik dus vaak. Maar uiteindelijk weet ook de roker dat ze daarmee de kop in het zand steken. De gevolgen van roken stoppen namelijk niet bij long- en hartproblemen.
Teer en nicotine zijn schadelijk voor het lichaam. De weefsels waarmee het in aanraking komt worden hierdoor aangetast. Nicotine heeft effect op het hele lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bloedvaten zich vernauwen. Afweercellen kunnen daardoor niet meer bij de weefsels komen. Ook het tandvlees heeft hierdoor veel minder doorbloeding. Bacteriën in de mond hebben daardoor vrij spel gekregen. Het natuurlijke mechanisme dat ervoor zorgt dat de bacteriën geen kans krijgen is namelijk uitgeschakeld.
Ontstoken tandvlees en roken is daardoor een erg schadelijke combinatie. En dat geldt al voor licht ontstoken tandvlees. Rokers hebben namelijk nauwelijks last van zwelling, roodheid en andere ontstekingsverschijnselen. Dat komt omdat het lichaam zich niet verweert tegen de bacteriële indringers. Niet rokers voelen altijd meteen aan hun tandvlees als er iets niet goed is. Het is dik en zet op. Dat voel je meteen. Het wordt ook super gevoelig. Meestal gaat een niet roker dan meteen goed flossen en poetsen en eventueel met mondwater aan het werk om de bacteriën te doden. Maar rokers krijgen deze eerste signalen dus niet. De schade bij rokers kan hierdoor aanzienlijk zijn. De afbraak van tandvlees en zelfs van het kaakbot gaat dan namelijk des te sneller. En het blijft ook nog eens verborgen voor de roker. Ze hebben niet door dat in hun kaken, de wortels van de tanden en kiezen volop worden aangetast.
Ontstoken tandvlees en roken
Ik vertel mijn cliënten ook altijd dat in de kaak relatief grove cellen zitten. Deze grove cel structuur is ideaal voor het lichaam om de gifstoffen die rokers naar binnen zuigen, weer naar buiten te brengen. Ik noem dat altijd plan B van het lichaam. Want het lichaam wil dat teer en al die andere chemicaliën niet in het lichaam hebben. Het lichaam weet dat dit giftig is en onbewust is het lichaam continue bezig om al deze gifstoffen naar buiten te werken.
Omdat de cel structuur bij de kaken grover is, is het daar heel gemakkelijk om bijvoorbeeld teer naar buiten te werken. Het teer brandt in op de wortels van de tanden en de kiezen en na verloop van tijd worden die geel, bruin of zwart en vallen vanzelf een keertje uit.
De tandvleesontsteking wordt gemaskeerd en dat maakt de diagnose vaak moeilijker. Stoppen met roken geeft na twee tot zes weken al effect. De bloedvaatjes herstellen zich dan. Ook dat is Plan B van het lichaam. Ze verwijden zich weer omdat het nicotine uit je lichaam verdwijnt en zo kunnen afweercellen van het lichaam het ontstoken tandvlees weer bereiken.
Helaas voor de roker die net is gestopt, geeft die dus wel het effect dat ex-rokers ’ineens’ last krijgen van bloedend tandvlees. En ook van roodheid en zwelling van het tandvlees. Dit is dus niet omdat het tandvlees ineens ontstoken is na het stoppen met roken, maar omdat door het stoppen met roken het lichaam eindelijk kan reageert op de bacteriën! Het kan dus een goede tip zijn om na het stoppen met roken ook even naar de mondhygiëniste te gaan.
Kanker in de mond en roken
Kanker in de mond of op de tong of in de keel of op het tandvlees en roken hebben een direct verband. Rokers hebben vier keer meer kans op mondkanker dan niet rokers. En dat naast de risico’s op andere vormen van kanker, zoals longkanker. De grootste oorzaak van mondkanker is verreweg het roken van tabak. Het gebruik van alcohol in combinatie met roken maakt de kans op mondkanker zelfs nog groter. Dus wil je van een drankje blijven genieten, dan is stoppen met roken alweer een aanrader.