Nicotine Ook In Planten En Gewassen
Nicotine als landbouw bestrijdingsmiddel
Wereldwijd werd nicotine gebruikt als landbouwbestrijdingsmiddel. De reden is duidelijk: het is een zeer effectieve manier om alles wat op de gewassen leeft, in één keer te doden. Nicotine is één van de meest dodelijke landbouw bestrijdingsmiddelen die er bestaan. Er is slechts één rupssoort die het eten van nicotine overleeft: De rups van de tabakspijlstaart (Manduca sexta). Dit is een nachtvlinder en die is dus bestand tegen nicotine uit de tabaksplant. Maar ook tegen nicotine dat over de gewassen wordt gespoten als bestrijdingsmiddel. De rups kan, in tegenstelling tot andere insecten, de tabaksplant dus vrijelijk aanvreten. De rups heeft zelfs een voorkeur voor deze plant en slaat de nicotine op in zijn lichaam. Daardoor wordt de rups weer onaantrekkelijk voor zijn natuurlijke vijanden. Want die weten wel dat ze weg moeten blijven van voedsel dat nicotine bevat.
In de evolutie heeft de tabaksplant een afweermechanisme ontwikkeld tegen de vraat door de tabakspijlstaartrups. Als de plant in aanraking komt met het speeksel van de rups doordat deze van de plant eet, maakt de tabaksplant bepaalde geurstoffen aan, waar op hun beurt weer roofinsecten op af komen. Deze vijanden van de tabakspijlstaart eten niet de rups zelf, maar parasiteren op de eitjes die de vlinder op de plant gelegd heeft. Ook hebben deze geurstoffen tot gevolg dat de tabakspijlstaart minder eitjes gaat leggen.
Planten en gewassen roken mee
Wetenschappers hebben nu ook nog eens voor het eerst aangetoond dat sommige planten net als mensen ‘meeroken‘ als ze worden blootgesteld aan sigarettenrook. Sommige planten kunnen nicotine namelijk opnemen via hun wortels en hun bladeren. Die bevinding verklaart mogelijk waarom veel gewassen in de landbouw nicotine bevatten. En dat is logisch, omdat nicotine als bestrijdingsmiddel wordt gebruikt. Maar inmiddels is dit verboden, omdat is aangetoond dat nicotine via de gewassen ook bij niet rokers kanker veroorzaakt. En ondanks dat het verboden is, wordt dus toch nog vaak nicotine gevonden in gewassen die bestemd zijn voor de productie van voedsel. Nu kun je die boeren niet zomaar beschuldigen van malafide praktijken, als ook is aangetoond dat gewassen “meeroken” en de nicotine uit de lucht halen.
Wetenschappers van de Universiteit van Braunschweig besloten daarom bij wijze van experiment te onderzoeken op welke manieren pepermuntplanten nicotine kunnen opnemen.
Sigarettenrook
Ze stelden de planten daarvoor dus enkele uren bloot aan sigarettenrook. Bij een ander experiment gebruikten ze tabak als compost. Vooral na het verspreiden van rook troffen de wetenschappers een relatief grote hoeveelheid nicotine in de wortels en bladeren aan. Maar ook wanneer ze de planten lieten groeien in met tabak vermengde compost, nam het nicotinegehalte iets toe.
Hierdoor vermoeden deze wetenschappers, dat meer planten en gewassen nicotine kunnen opnemen. Ze concluderen dat gewassen in de landbouw waarschijnlijk vaak nicotine bevatten, omdat de planten ‘meeroken’ met mensen en niet vanwege het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen.
“Onze resultaten suggereren dat nicotine wijd verspreid is in planten voor de productie van kruiden en voedsel door andere nicotinebronnen dan bestrijdingsmiddelen”, verklaart hoofdonderzoeker Dirk Selmar op nieuwssite MedicalXpress.
En dit is dus ook weer een goede reden om het nicotinegebruik (lees sigaretten roken) nog verder aan banden te leggen. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren, voordat je ook buiten in de open lucht niet meer mag roken? Wat jij kunt doen is eenvoudig: stoppen met roken. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Schrijf je in voor mijn gratis e-book en lees daarin diverse tips en trucs en uiteraard ook het grote geheim hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken, door slechts één hypnosesessie.
bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4027004/planten-kunnen-meeroken-met-mensen-.html