Nicotine honger, herken je dat?

Wist je dat honger niet altijd echte honger is? Zeker bij rokers is dat iets waar je veel voordeel mee kunt doen als je bent gestopt. Ik leg het uit. 


Vier soorten honger

Denk maar eens aan de ontwenningsperiode. Hoe jij jouw ontwenning ervaart hangt af van je gezondheid, van je eigen mindset en van de voeding die je dagelijkst neemt. 

Niet van hoeveel je altijd rookte... Met jouw mindset bedoel ik jouw perceptie. De manier waarop jij naar roken kijkt, hoe jij over roken denkt en wat je gelooft over stoppen met roken. Maar ook dat je een positieve houding hebt over je niet-rokers leven straks.

Er zijn eigenlijk 4 soorten honger:

  • Honger nummer 1: voedingshonger.

Deze kennen we allemaal. Je lichaam heeft voedingsmiddelen en vitaminen nodig om gezond te blijven. Om te leven en te functioneren.


  • Honger nummer 2: dorst. 

Wist je dat dorst ook een hongerig gevoel geeft? Je denkt dat je honger hebt, maar je lichaam vraagt eigenlijk gewoon om water. Water is net zo essentieel voor je lijf als voeding.


  • Honger nummer 3: emotionele honger.

Elk mens heeft behoefte aan liefde en aanraking. Aan het bevredigen van emotionele behoeften. Aan jezelf geliefd en veilig voelen. Waarom denk je dat je meer rookt als je zielig en alleen op de bank zit? Je lichaam heeft dan emotionele honger en jij lost dat op met roken.

Denk maar eens aan jouw behoefte om te roken. Vul de volgende zin eens aan met een waarde die jij aan het roken geeft (bijvoorbeeld rust voelen, veiligheid voelen, je kunnen ontspannen of juist focussen, loslaten etc.

"Als ik rook dan zal ik.... (hier jouw waarde geven)"


  • Honger nummer 4: nicotine honger. 

Deze komt dus voort uit de nicotine in je brein. Zolang er nicotine in je brein zit, voel je nicotine honger. Het is de fysieke behoefte om te roken. Het knorretje in je buik dat zegt dat het (alweer) tijd is voor een sigaret. 10% van wat je voelt komt hier vandaan. 

Het is een niet-natuurlijke honger. Het is namelijk een drug. Als je stopt met roken, dan is dit stukje binnen 3 weken volledig uit je lichaam verdwenen. 

Voor altijd. 

Tot je weer nicotine tot je neemt uiteraard. In welke vorm dan ook. Want dan ben je weer helemaal terug bij af.


Een illusie

Honger nummer 1 tot en met 3 moet je bevredigen om te kunnen overleven. 

Maar dat geldt niet voor honger nr 4. Die heeft je brein in gijzeling genomen en laat je geloven dat je roken nodig hebt om te overleven. Maar is dat zo? 

Nee, dat is een illusie. 

Ga jij dood als je de eerstvolgende sigaret niet neemt? Nee toch? 

Zodra je dát doorhebt, is het heel eenvoudig om te stoppen met roken. Want stoppen is niet meer dan de eerstvolgende sigaret niet meer nemen. Alleen de eerstvolgende maar! Dat is best wel te doen toch?

Al na 5 dagen is dan de grootste slag geslagen. Na 3 weken heb je de strijd van deze honger helemaal gewonnen. De "verslaving" is dan voorbij. Maar zolang je honger nr 4 blijft of weer gaat voeden, is het volop aanwezig.

Al deze hongers voelen dus hetzelfde: een knorretje in je buik. Maar het is heel belangrijk om de verschillen op te merken. 


Check het eens bij jezelf

Denk eens na wat het kan zijn dat je voelt. Echte honger? Dorst? Eenzaamheid?

Heb je al gegeten? Dan zal het veel eerder dorst of emotie zijn.

Zorg dus voor een goede bevrediging van de eerste 3 hongers en je komt veel gemakkelijker door de periode van onthouding. Die eerste paar lastige weken waarin de nicotine nog zijn invloed heeft. 

Verwar deze verschillende hongers dus niet. 

Zorg dat je gezond en genoeg eet. Geen chips of pinda's maar vlees en groente en fruit. 

Zorg voor drinken. Voldoende hydratatie. 

Dat is vooral belangrijk in de eerste paar weken. Stop met nicotine in welke vorm dan ook (dus ook geen nicotinevervangers of e-sigaret) en honger nummer 4 verdwijnt ook als sneeuw voor de zon. Emotionele honger wordt gevoed door situaties waarin je vroeger ging roken (dat zijn herinneringen) en door emotionele situaties. Omdat je gewend was om dan ook altijd te roken, zal je gedachte op dat moment ook even bij het roken zijn. Zo werkt gedrag.

En dat mag. 

Zolang je er maar niet op ingaat. 

Dan gaat het vanzelf weer weg. 

Als een wolkje die door de brandende zon wordt weggenomen.