Hoe doen niet-rokers dat eigenlijk?

“Ik werk me een slag in de rondte als ik niet rook”, zegt een overwerkte verpleegster tegen mij die op de Corona afdeling werkt van een groot ziekenhuis hier in Amsterdam.

Ze bedoelt daarmee dat ze in haar werk “een hele draai” maakt en echt “alles om haar heen” oppakt. Zulke mensen heb je. Inderdaad. Zowel bij rokers als bij niet-rokers overigens. Zulke mensen heb je. Zij hebben zichzelf aangeleerd om hard te werken en dan af en toe even te ontspannen met een sigaretje. Dan gaan ze even 5 minuutjes in de “slaapstand” en doen even helemaal niets.

Even rust in het lijf.

Even ontspannen.

Omdat de pauze altijd in combinatie met een sigaretje is, denkt het brein dat je een sigaretje nodig hebt om pauze te houden… Apart toch? Want dat is natuurlijk helemaal niet zo.

Net als de verpleegster. Op een bankie in het zonnetje jast ze er dan 1 of 2 sigaretten in en dan voelt ze zich eigenlijk alweer schuldig omdat haar collega’s het heel erg druk hebben. Dus hup weer aan het werk.

“Ik kan daarom gewoon niet stoppen met roken”, zegt ze tegen mij.

“Want elke keer als ik stop, dan merk ik dat ik de hele dag doorwerk en helemaal geen pauzes meer neem. Daar ga ik dan aan onderdoor. Want pauze doe ik alleen met een sigaretje…”

Aan doorwerken gaat ze onderdoor… aan het doorroken blijkbaar niet…

Aparte beredenering

Ze heeft last van haar zelf aangeleerde rookgedrag. Haar gewoontes.

Een andere reactie deze week:

“Ik ga nu nog even niet stoppen, want ik heb het heel druk momenteel. We zijn net verhuisd en het hele huis staat vol met dozen. We zijn ook nog aan het verbouwen. Het komt nu dus niet zo goed uit om te stoppen nu…”

Dat zegt Pieter die bij mij informeert of hij mijn online programma ook pas over een paar maanden mag opstarten. Hij heeft er wel alle belang bij, want hij heeft inmiddels al 3 x een hartinfarct gehad. Echt waar.

Maar hij heeft nu dus teveel stress om te stoppen met roken…

Aparte beredenering…

In werkelijkheid heeft hij last van de stress die nicotine in het lichaam opwekt. Hartinfarct 4 is in de maak. Als hij meteen zou stoppen met roken, daalt het stressniveau in zijn lichaam binnen 2 weken met 50%. Dan was zijn bloeddruk weer normaal en de kans op ramp nr 4 aanzienlijk geslonken. Dan had hij ook nog eens prima zijn hele verhuizing in alle rust kunnen afhandelen.

Ik krijg steeds meer van deze flauwekul redenen om maar niet te stoppen. Het zijn excuses. Verhaaltjes die rokers zichzelf wijsmaken. En ze geloven allemaal in hun eigen verzonnen koeienstront.

Tot ik antwoord geef

Zoals aan de verpleegster:
“Hoe doet die andere 80% van jouw collega’s dat eigenlijk, die allemaal niet roken?”, vraag ik dan.

“Houden die dan ook nooit pauze?

Gaan die nooit even 5 minuten buiten op een bankje zitten om een appeltje te eten of een kop thee te drinken?

Denk je echt dat rokers een sigaret nodig hebben om pauze te houden, of kan het ook met een glas water, een krantje of een goed gesprek met de longarts die ook net even een luchtje aan het scheppen is buiten?”

Of tegen de verbouwslaaf:
“Denk je nu echt dat niet-rokers nooit verbouwen? Zij hebben dan toch ook geen reden om een sigaretje op te steken? Waarom jij dan wel? Of denk je dat alleen rokers stress voelen als ze midden in een verhuizing zitten.”

Rokers verzinnen de mooiste excuses om maar door te roken

Maar niet-rokers hebben in exact dezelfde situaties geen enkele last. Terwijl ze niet roken. Blijkbaar kun je prima in zo’n situatie verkeren zonder te roken. 80% van Nederland doet het elke dag weer, week in, week uit, jaar in, jaar uit. Waarom zou jij dat dan niet kunnen?

Omdat je het nog nooit hebt gedaan. Omdat je altijd weer een excuus hebt.

Niet-rokers voelen ook stress bij een verbouwing of tijdens het werk. Maar het mooie van niet-rokers is dat zij de EXTRA stress die nicotine in het lichaam veroorzaakt niet voelen. Die krijgen ze namelijk niet. Want ze roken niet.

Die EXTRA stress die jij met elke sigaret naar binnen jast, is dus juist de reden waarom jij als roker zegt dat je zonder het sigaretje niet verder kunt.

Omdat rokers niet weten dat die EXTRA stress binnen 3 weken na het stoppen volledig uit je lichaam is verdwenen. De extra rust die dat geeft, is de reden waarom niet-rokers nooit de behoefte hebben om er eentje op te steken.

Vraag jezelf dus eens af bij je volgende excuus: Hoe doen niet-rokers dat eigenlijk?